Betaalbaar internet
Internet is belangrijk voor ons allemaal. Het helpt ons om met elkaar in contact te blijven, te leren en te ontspannen.
Wat is het beste internetaanbod in jouw situatie? Heb je recht op een korting op je internetfactuur? Je vindt alle informatie op deze pagina.
Vanaf 1 maart 2024 kun je een sociaal tarief voor internet aanvragen: het sociaal internetaanbod. Dit betekent dat je slechts 19 euro per maand betaalt voor vast internet of maximaal 40 euro per maand voor een bundel (internet met gsm, tv of vaste telefoon).
Voorwaarden
Je kunt het sociaal internetaanbod aanvragen als:
- Je woont in België
- Jij of een gezinslid maakt geen gebruik van het oude sociaal telecomtarief of het nieuwe sociaal internetaanbod.
Daarnaast moet jij of iemand in jouw huishouden in een van de volgende groepen vallen:
- Categorie 1: jij (of iemand die bij jou gedomicilieerd is) krijgt van het OCMW:
- een leefloon
- een financiële maatschappelijke dienstverlening gelijkwaardig aan het leefloon
- een maatschappelijke steun verstrekt door het OCMW die geheel of gedeeltelijk wordt terugbetaald door de federale staat
- een wachtuitkering op een inkomensgarantie voor ouderen (IGO)
- een wachtuitkering op een tegemoetkoming voor personen met een handicap.
- Categorie 2A: jij (of iemand die bij jou gedomicilieerd is) krijgt van de FOD Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een handicap:
- een inkomensvervangende tegemoetkoming
- een integratietegemoetkoming
- Categorie 2B: jij (of iemand die bij jou gedomicilieerd is) krijgt via de zorgkas een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden of een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood.
- Categorie 2C: jij (of iemand die bij jou gedomicilieerd is) heeft een specifieke ondersteuningsbehoefte of is getroffen door een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid met een minimale score van 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal en krijgt via Opgroeien, team Zorgtoeslagevaluatie, een zorgtoeslag (vroeger: verhoogde kinderbijslag).
- Categorie 3: jij (of iemand die bij jou gedomicilieerd is), krijgt van de Federale Pensioendienst:
- een inkomensgarantie voor ouderen (IGO)
- een gewaarborgd inkomen voor bejaarden
- een tegemoetkoming als persoon met een handicap op basis van een blijvende arbeidsongeschiktheid van 65 % (een aanvullende tegemoetkoming of een tegemoetkoming ter aanvulling van het gewaarborgd inkomen)
- een tegemoetkoming voor hulp van derden.
Let op: als je enkel een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen (RVT) of van een arbeidsongeschiktheidsuitkering van een mutualiteit krijgt, kome je niet in aanmerking voor dit aanbod.
Als je het oude sociaal tarief hebt en dit voor jou voordeliger is, kun je dat behouden zolang je geen wijziging aanbrengt bij je telecomoperator. Als je kiest voor het nieuwe sociaal internetaanbod, kun je later niet meer terug naar het oude tarief.
Klik hier om te controleren of je in aanmerking komt voor het sociaal internetaanbod.
Procedure
Het sociaal internetaanbod aanvragen
Het sociaal internetaanbod wordt niet automatisch gegeven. Als je denkt dat je in aanmerking komt, kun je het aanvragen bij de telecomoperatoren:
- Telenet
- Proximus
Andere aanbieders mogen het sociaal internetaanbod aanbieden, maar zijn daar niet verplicht toe. Vraag dit dus altijd eerst na.
Jouw telecomoperator vraagt je rijksregisternummer of identiteitskaart om je gegevens door te geven aan de FOD Economie. Zij controleren of je voldoet aan de voorwaarden en of je in aanmerking komt voor het sociaal internetaanbod. Als je in aanmerking komt, kan je contract binnen 7 dagen starten.
Elke 6 maanden controleert de FOD Economie of je nog steeds recht hebt op het sociaal internetaanbod.
Bedrag
Er zijn twee tarieven voor het sociaal internetaanbod:
- 19 euro per maand voor internet op een vaste locatie, met snelheden van minstens 30 Mbps (download) en 4 Mbps (upload), en minimaal 150 GB data.
- 40 euro per maand voor internet op een vaste locatie met dezelfde snelheden en datavolume, plus één of meerdere andere diensten zoals televisie of telefonie.
De telecomaanbieders kunnen zelf kiezen welke extra diensten zij aanbieden, zolang ze voldoen aan de technische eisen voor internet en het maximumtarief respecteren. Momenteel bieden de aanbieders enkel televisie aan.
Je kunt ook extra diensten toevoegen aan je sociaal internetaanbod, maar deze kosten worden tegen de normale commerciële prijs gerekend.
Er is een 50% korting op de installatiekosten inbegrepen.
Het oude ‘sociaal tarief’
Als je al het oude sociaal telecomtarief ontvangt, heb je niet automatisch recht op het nieuwe sociaal internetaanbod. De voorwaarden voor het oude en het nieuwe tarief zijn verschillend.
Als je niets doet, behoud je het oude sociaal tarief voor telecom. Meer informatie vind je op de FAQ-pagina van de FOD Economie of op de website van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie.
Regelgeving
- Koninklijk besluit van 20 september 2023 betreffende de minimumvoorwaarden voor de aanbiedingen die in aanmerking komen voor de sociale tarieven
- Koninklijk besluit van 30 augustus 2023 betreffende de uitgevoerde verwerkingen in het kader van artikelen 22/2, § 7, en 22/3, § 10, van bijlage 1 van de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie
- Bijlage 1 bij de wet van 13 juni 2005 - Bepalingen betreffende de universele dienst
Contactinformatie
-
Dienst Burgerzaken - uitsluitend op afspraak
Administratief Centrum
Dr. V. De Walsplein 30
3070 Kortenberg