Ervaringsbewijs
Hebt u uw vak al doende geleerd? Hebt u als vrijwilliger gewerkt? Hebt u een opleiding gevolgd, zonder dat u daar een officieel certificaat voor gekregen hebt? Voor bepaalde beroepen kunt u uw ervaring laten erkennen. Zo toont u zwart op wit aan dat u uw vak onder de knie hebt.
U kunt voor een welomschreven lijst van beroepen uw ervaring laten erkennen door een EVC-traject te volgen, zodat u die ervaring kunt aantonen bij uw huidige of nieuwe werkgever. EVC staat voor ‘Erkennen van Verworven Competenties’.
Voorwaarden
Er zijn ‘beroepskwalificerende EVC-trajecten’ en ‘ervaringsbewijzen’.
Als u werkzoekende bent, kunt u op de webpagina van VDAB zien voor welke beroepen u uw ervaring kunt laten erkennen en wat u daarvoor moet kennen en kunnen.
Daarnaast zijn er nog mogelijkheden om uw ervaring te verzilveren:
- toegangsbewijs om te solliciteren bij de Vlaamse overheid
- instapkaart om te solliciteren bij de Federale Overheid
Procedure
Een EVC-traject houdt in dat u, nadat u uitgenodigd bent voor een inschattingsgesprek, deelneemt aan een praktische proef. Tijdens de proef gaat de beoordelaar na of u over de vereiste competenties beschikt om het beroep uit te oefenen.
Slaagt u voor de proef, dan krijgt u een officieel bewijs. Bij een beroepskwalificerend EVC-traject verkrijgt u zelfs een beroepskwalificatie die identiek, en dus evenveel waard is als een beroepskwalificatie die behaald is via het volgen van een opleiding bij een erkende opleider of onderwijsinstelling.
Bedrag
Bent u ingeschreven bij VDAB als niet-werkende werkzoekende? Dan zijn de trajecten die op de VDAB-website vermeld worden, gratis.
Hebt u werk? Dan kost het traject 100 of 120 euro, naargelang van het beroep dat u kiest. U kunt betalen met opleidingscheques. En als uw werkgever ermee instemt, kunt u op de dag van de proef Vlaams opleidingsverlof nemen.