Veilig een bezoek brengen op het terras van de horeca

Update 11 mei 2021
Vanaf 8 mei mag de horeca opnieuw openen, zij het voorlopig enkel buiten op de terrassen. Lees verder in dit bericht aan welke richtlijnen je moet houden als horecaondernemer, personeel, als klant of als leverancier. Geniet ervan, maar houd het veilig en gezond!
Algemene gezondheidsmaatregelen
- Maximum 4 personen aan tafel, behalve indien het over personen gaat die onder hetzelfde dak wonen.
- Openingsuren beperkt van 8 tot 22 u.
- Bediening aan de bar is niet toegestaan.
- Chirurgisch mondmasker verplicht voor personeel.
- Mondmasker verplicht voor klanten bij verplaatsingen.
- Regelmatig handen wassen.
- Afstand van 1,5 meter maximaal respecteren.
- 1,5 meter tussen tafelgezelschappen.
- Verplicht zittend buiten consumeren.
- Geluid toegestaan tot maximaal 80 dB.
- Klanten mogen NIET in binnenruimte, tenzij om:
- gebruik te maken van het sanitair;
- om te wandelen naar het terras als dit op geen andere manier toegankelijk is;
- om de rekening te betalen aan de kassa, met respect voor de afstandsregels.
Definitie open terras
Een open terras is een onderdeel van een inrichting die behoort tot de horecasector of van een professionele traiteur- of cateringonderneming dat gelegen is buiten de besloten ruimte daarvan:
- waar de open lucht vrij kan circuleren, waar men zitgelegenheid biedt en waar dranken en spijzen voor directe consumptie worden aangeboden;
- moet minstens over één volledige zijde geopend zijn ongeacht de weersomstandigheden;
- mag aan de open zijde NIET deels afgesloten worden, zoals bv. met windscherm of zonnewering.
Terrassen in een gesloten publieke ruimte (zoals een winkelcentrum) vallen hier niet onder.
Aanvullende richtlijnen
- De tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen wordt gegarandeerd, het gebruik van plexiglazen om de tafelgezelschappen korter bij elkaar te kunnen plaatsen, wordt niet toegelaten.
- Er wordt alleen aan tafels bediend, dus géén statafels of walking lunches of -diners. Er wordt verplicht zittend geconsumeerd. Klanten dienen tevens aan hun eigen tafel te blijven zitten. Bediening aan de bar is niet toegestaan.
- De verkoop van alcoholische dranken in alle inrichtingen, met inbegrip van automaten, is verboden vanaf 22 tot 5 u. 's morgens, voorheen ging dit verbod al in vanaf 20 u.
- Doe al het mogelijke om de fysieke afstand van 1,5 meter zo goed mogelijk na te streven. Werk bijvoorbeeld met vloermarkeringen om dit te ondersteunen/om de circulatie te organiseren (vaste, duidelijke gemarkeerde wacht- en looppaden buiten en binnen in de horecazaak).
- Afficheer bij de ingang van de zaak de regels die van toepassing zijn op de klanten (signalisatieplan, in de nodige talen en eventueel met pictogrammen) en breng ze van tevoren in herinnering.
- Werk zoveel mogelijk met reservatie
Bij onduidelijkheden, raadpleeg zeker de FAQ van 7 mei 2021 van het Nationaal Crisiscentrum Coronavirus COVID-19
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in verband met het coronavirus in Kortenberg via www.kortenberg.be/coronavirus.